Συνεχίζουμε με τα προϊόντα που παράγονται από το σταφύλι
- Παιδιά και εκπαιδευτικοί έφεραν στην τάξη χυμό σταφυλιού, ξύδι, σταφίδες, τσίπουρο, κρασιά. Με τις αισθήσεις τους τα παιδιά ήρθαν σε επαφή με τα παραπάνω. Τους άρεσαν γευστικά: οι σταφίδες . Τους άρεσαν οπτικά αλλά και μέσω της όσφρησης: τα κρασιά/λευκό και κόκκινο. Ξετρελάθηκαν με τον χυμό σταφύλι mix με ρόδι ή βύσσινο ! Δεν ξετρελάθηκαν σίγουρα με τη μυρωδιά του ξυδιού και του τσίπουρου… Αναφέραμε τις ιαματικές ιδιότητες του κρασιού, του τσίπουρου, του ούζου.
- Αναλύσαμε στην ολομέλεια πώς προκύπτουν τα παραπάνω προϊόντα από το σταφύλι. Τα παιδιά εξέφρασαν πολλές σχετικές απορίες για την όλη διαδικασία παραγωγής τους.
- Τονίσαμε πόση ιδιαίτερη σημασία έχει το κρασί στην παράδοση της Ελλάδας.
- Αναφερθήκαμε στην αρχαία Ελλάδα και τις αντιλήψεις των τότε ανθρώπων για το κρασί – μιλήσαμε για τον θεό Διόνυσο : τον προστάτη των αμπελιών και του κρασιού.
- Αναφερθήκαμε επίσης στη σημασία που έχει το κρασί στην ορθόδοξη χριστιανική πίστη ( Θεία Μετάληψη, Μυστήριο του Γάμου, το θαύμα στον Γάμο της Κανά).















