Μετάβαση στο περιεχόμενο

Συνεχίζουμε με τα προϊόντα που παράγονται από το σταφύλι

  • Παιδιά και εκπαιδευτικοί  έφεραν στην τάξη χυμό σταφυλιού, ξύδι, σταφίδες, τσίπουρο, κρασιά. Με τις αισθήσεις τους τα παιδιά  ήρθαν  σε επαφή με τα παραπάνω.  Τους άρεσαν γευστικά: οι σταφίδες . Τους άρεσαν οπτικά αλλά και μέσω της όσφρησης: τα κρασιά/λευκό και κόκκινο. Ξετρελάθηκαν με τον χυμό σταφύλι mix με ρόδι ή βύσσινο ! Δεν ξετρελάθηκαν σίγουρα με τη μυρωδιά του ξυδιού και του τσίπουρου… Αναφέραμε τις ιαματικές ιδιότητες του κρασιού, του τσίπουρου, του ούζου.
  • Αναλύσαμε στην ολομέλεια πώς προκύπτουν τα παραπάνω προϊόντα από το σταφύλι. Τα παιδιά εξέφρασαν πολλές σχετικές απορίες για την όλη διαδικασία παραγωγής τους.
  • Τονίσαμε πόση ιδιαίτερη σημασία έχει το κρασί στην παράδοση της Ελλάδας.
  • Αναφερθήκαμε στην αρχαία Ελλάδα και τις αντιλήψεις των τότε ανθρώπων για το κρασί  – μιλήσαμε για τον θεό Διόνυσο : τον προστάτη των αμπελιών και του κρασιού.
  • Αναφερθήκαμε επίσης στη σημασία που έχει το κρασί στην ορθόδοξη  χριστιανική πίστη ( Θεία Μετάληψη, Μυστήριο του Γάμου, το θαύμα στον Γάμο της Κανά).