Μάνα, Μανούλα, Μητέρα, Μαμά …όλα εσύ!
Περιμένοντας τη Γιορτή της Μητέρας την Κυριακή 5 Μαΐου 2025, όλες οι δράσεις της εβδομάδας στην τάξη μας ήταν αφιερωμένες στο πιο αγαπημένο πρόσωπο και άτομο των παιδιών: τη Μαμά.
Τα παιδιά άκουσαν και παρακολούθησαν παραμύθια και ιστορίες για τη μαμά, ήρθαν σε επαφή με ποιήματα, τραγούδησαν τραγούδια για να τα αφιερώσουν στη μαμά τους, χόρεψαν, έπαιξαν παιχνίδια, συζητήσαμε στην ολομέλεια και καταγράφηκαν απόψεις σχετικά με το ρόλο της μαμάς στην οικογένεια και την ευρύτερη επικοινωνία, τι σημαίνει για τον καθένα και την καθεμιά η μαμά του/της, πώς μπορούν να τη βοηθούν καθημερινά. Καταγράψαμε τα συναισθήματά των παιδιών προς τη μαμά τους, πώς τη βλέπουν, τι θα ήθελαν να της πουν.
Είδαμε, μελετήσαμε, ψάξαμε πληροφορίες και συζητήσαμε για τη Μάνα μέσα από διάφορες ενδεικτικές μορφές τέχνης διαχρονικά, όπως γλυπτική, ζωγραφική, ποίηση, λογοτεχνία, τραγούδια :
-η Μητέρα Θεά ►το γνωστό ειδώλιο της κυκλαδικής τέχνης (πρώιμα αρχαία χρόνια)
-η Παναγία μας, η Μητέρα του Χριστού (βυζαντινή τέχνη, αγιογραφία) και ποίημα από την ελληνική ορθόδοξη χριστιανική παράδοση
–πίνακες ζωγραφικής σύγχρονων Ελλήνων και ξένων ζωγράφων μοντέρνας τέχνης με θέμα τη Μητέρα (Γιώργος Ιακωβίδης, Νικόλαος Γκύζης, Γιάννης Τσαρούχης, Eugène Henri Paul Gauguin κ.ά).
– ποιήματα από τον Παπαδιαμάντη, τον Βιζυηνό και τον Πολέμη που αφιερώνουν λίγους στίχους στις μητέρες τους, γεμάτους αγάπη και τρυφερότητα.
–Τραγούδι:
Η ΚΑΡΔΙΑ ΤΗΣ ΜΑΝΑΣ- ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΘΑΛΑΣΣΙΝΟΣ