Άνοιξη και Εικαστική Τέχνη: “Ο ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΗΛΙΟΣ”- Χουάν Μιρό & “ΕΝΑΣΤΡΗ ΝΥΧΤΑ” – Βίνσεντ Βαν Γκογκ
Συνεχίζοντας να συζητάμε στην τάξη μας τις παραμέτρους του θέματος “ΑΝΟΙΞΗ”, τα παιδιά εξέφρασαν μία εντυπωσιακή παρατήρησή τους: Η ΗΜΕΡΑ τώρα την άνοιξη είναι πιο μεγάλη και το φως και η ζέστη κατά τη διάρκειά της είναι λίγο …. διαφορετικά από ότι τον χειμώνα.
Περάσαμε λοιπόν στο πεδίο των Φυσικών Επιστημών και αναλύσαμε στην ολομέλεια ότι πραγματικά τώρα την άνοιξη, το φως και η πιο ζεστή θερμοκρασία της ημέρας έχουν επιμηκυνθεί και τη νύχτα έχουμε λιγότερες ώρες σκοτάδι.
Με βάση τα παραπάνω αποφασίσαμε να πραγματοποιήσουμε διασύνδεση δύο πεδίων: ΦΥΣΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ΚΑΙ ΕΙΚΑΣΤΙΚΗ ΤΕΧΝΗ , πεδία που πάντα προσελκύουν το ενδιαφέρον και τη συμμετοχή των παιδιών.
Προσεγγίσαμε την ΗΜΕΡΑ και τη ΝΥΧΤΑ μέσα από δύο γνωστούς, όμορφους πίνακες ζωγραφικής δύο πολύ γνωστών ζωγράφων στα παιδιά.
1)Τον πίνακα “Ο ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΗΛΙΟΣ” του Ισπανού ζωγράφου Χουάν Μιρό.
Τον ζωγράφο που είπε το καταπληκτικό :” ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΓΕΡΑΣΩ ΓΙΑ ΝΑ ΜΑΘΩ ΝΑ ΖΩΓΡΑΦΙΖΩ ΣΑ ΜΙΚΡΟ ΠΑΙΔΙ” τον γνώριζαν ήδη οι μαθητές μας , καθώς έργα του δουλέψαμε τον περασμένο Οκτώβριο στα πλαίσια της codeweek και της Υποθεματικής Stem/Εκπαιδευτική Ρομποτική των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων με το σχέδιο δράσης: « Δημιουργώ πίνακες ζωγραφικής με τη BEEBOT».
2)Τον πίνακα “ΕΝΑΣΤΡΗ ΝΥΧΤΑ” του Ολλανδού Βίνσεντ Βαν Γκογκ , έργα του οποίου δούλεψαν τα μεγάλα νήπια μας την περσινή σχολική χρονιά.
Αναφέραμε το βιογραφικό των ζωγράφων, είδαμε άλλα σημαντικά έργα τους και αναλύσαμε τους δύο πίνακες ως προς το θέμα τους, τις τεχνικές, τα πιθανά νοήματά τους.
Τα παιδιά χωρίστηκαν σε τρεις μικτές ομάδες με βάση τις αρχές της ομαδοσυνεργατικής και της διαφοροποιημένης/προσαρμοσμένης διδασκαλίας.
Η πρώτη ομάδα ζωγράφισε μία σύνθεση του πίνακα ΕΝΑΣΤΡΗ ΝΥΧΤΑ σύμφωνα με την οπτική αισθητική ματιά/επιλογή των μελών της , ακολουθώντας όμως την οδηγία μίας εκπαιδευτικής κάρτας: Ο πίνακας να περιέχει 8 ⭐ (=αστέρια).
Η δεύτερη ομάδα ζωγράφισε μία σύνθεση του πίνακα ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΗΛΙΟΣ σύμφωνα με την οπτική αισθητική ματιά/επιλογή των μελών της , ακολουθώντας όμως την οδηγία μίας εκπαιδευτικής κάρτας: Ο πίνακας να περιέχει 4 🌞 (=ήλιους).
Η τρίτη ομάδα συνέθεσε ένα κολλάζ με συγκερασμό των δύο θεμάτων των δύο πινάκων, με συγκεκριμένο αριθμό έτοιμων γεωμετρικών σχεδίων που έκοψαν (= 4 κόκκινοι κύκλοι, 8 κίτρινα αστέρια και 2 φεγγάρια) σύμφωνα με την οπτική αισθητική ματιά/επιλογή των μελών της. Συγχρόνως απάντησαν στο ερώτημα μίας εκπαιδευτικής κάρτας: Να μετρήσουν και να γράψουν στο έργο τους τον αντίστοιχο αριθμό των φεγγαριών που τους δόθηκαν ως σχέδια για τη σύνθεση του πίνακα.
Τέλος , στο στάδιο της αυτοαξιολόγησης και ετεροαξιολόγησης
- τα παιδιά δημιούργησαν με τη βοήθεια της νηπιαγωγού ψηφιακά παζλ στα tablet, μέσα από διάφορα ψηφιακά εργαλεία και με θέμα τους δύο πίνακες. Συνέθεταν τα παζλ με κυκλική πορεία στις ομάδες. Τα παζλ είχαν διαβάθμιση δυσκολίας κα αυτό ήταν ιδιαίτερα ελκυστικό για τα παιδιά.
- προγραμμάτισαν κώδικες πιθανών διαδρομών σε δύο Beebot στην ίδια πίστα , ώστε να φτάσουν αντίστοιχα στον ΚΟΚΚΙΝΟ ΗΛΙΟ και την ΕΝΑΣΤΡΗ ΝΥΧΤΑ.
- παρουσίασαν τα έργα τους στην ολομέλεια.